Coronavirus Covid-19 motiv de Panică!?

În momentul de faţă internetul ne bombardează cu informaţii adevărate sau false despre această pandemie numită Coronavirus (COVID-19). Totuşi nu ştim ce este adevărat şi ce este fals.

Să fim mai precişi, am adunat câteva date de pe site-ul www.ourworldindata.org. Vă recomand să citiţi cu atenţie (traducere din limba engleză).

Statistici şi cercetări COVID-19

Organizatia Mondială a Sănătăţii este parte a ONU preocupată de sănătatea globală. Agenţiile naţionale de sănătate îşi raportează datele despre Coronavirus către Organizaţia Mondială a Sănătăţii care colectează şi agregă aceste date din întreaga lume.

Cele mai actualizate date pentru orice ţară sunt, prin urmare, disponibile de obicei mai devreme prin intermediul agenţiilor naţionale de sănătate decat prin OMS.

Acest decalaj între datele disponibile la nivel naţional şi datele OMS nu este foarte lung, întrucât OMS publică noi date zilnic.

Ne bazăm pe datele OMS din două motive. Este sursa autoritară pentru aceste informaţii. Şi cum colectează date din întreaga lume, datele OMS ne permit să comparăm ceea ce se întâmplă în diferite ţări.

Nu numai Organizaţia Mondială a Sănătăţii publică date Coronavirus (COVID-19).
O serie de alte organizaţii – inclusiv Universitatea Johns Hopkins şi alte echipe de cercetare îşi publică propriile liste cu numărul de cazuri şi decese confirmate. Johns Hopkins publică, de asemenea, date despre „cazuri recuperate”, în timp ce OMS nu.

Media globală ascunde mai mult decat dezvăluie


Unele ţări – cum ar fi China şi Coreea – au măsuri de combatere foarte substanţiale în vigoare, iar numărul cazurilor confirmate zilnic au scăzut.

Multe alte ţări nu au măsuri comparabile în vigoare şi numerele cresc rapid. Din cauza acestor mari diferenţe între ţări, este crucial să nu studiem numai situaţia globală, ci şi situaţia din fiecare ţară. Media globală ascunde aceste diferenţe.

Aşadar în Romania numărul cazurilor se dublează la aproximativ 2 zile.

Numărul total de cazuri este ceea ce vrem să ştim, dar nu este cunoscut în totalitate


Pentru a întelege amploarea focarului de Coronavirus şi pentru a răspunde adecvat, am dori să ştim câte persoane sunt infectate de COVID-19. Am dori să cunoaştem numărul total de cazuri.

Cu toate acestea, numarul total de cazuri Coronavirus (COVID-19) nu este cunoscut. Cand mass-media sustin ca raporteaza „numarul de cazuri”, acestea nu sunt precise si omit sa spuna ca este numarul de cazuri confirmate despre care vorbesc.

Numărul total de cazuri nu este cunoscut, nici de noi, nici de alte instituţii de cercetare, guvernamentale sau de raportare.
Ce ştim este numărul de cazuri confirmate.

Un caz confirmat este „o persoană cu confirmarea de laborator a infecţiei cu COVID-19”, după cum explică (OMS).

Prin urmare, cazurile confirmate sunt doar un set al numărului total de cazuri. Este doar un număr de persoane care au Coronavirus (COVID-19) şi pentru care un laborator a confirmat acest diagnostic.

De ce numărul de cazuri confirmate este mai mic decât numărul total de cazuri?
Numărul de cazuri confirmate este mai mic decât numărul total de cazuri, deoarece nu toată lumea este testată. Nu toate cazurile au o „confirmare de laborator”. Testarea este cea care face diferenţa între numărul de cazuri confirmate şi total.

Toate ţările s-au străduit să testeze un număr mare de cazuri, însă nu oricine, a fost de fapt testat.

De ce este importantă testarea pentru coronavirus?


Vrem să cunoaştem numărul total de persoane infectate cu COVID-19. Pentru a şti acest lucru, este necesar să aveţi teste pe scară largă.

Atunci când testarea este prea mică, nu avem o imagine clară a ceea ce se întâmplă.

Testarea este crucială, deoarece permite persoanei infectate să evite infectarea altora şi să primească rapid îngrijirea de care are nevoie. Şi este crucial pentru noi toţi să înţelegem prevalenţa bolii. Să înţelegem cum evoluează boala şi să ne permită să luăm decizii bazate pe dovezi pentru a lua măsuri de contrare a virusului.

Acest ultim punct este foarte important: Testarea este crucială pentru a reduce rata infecţiei. Atunci când persoanele infectate nu ştiu că sunt infectate, s-ar putea să nu rămână acasă – riscă astfel să infecteze şi alte persoane.

Din păcate, există două motive importante pentru care testarea este încă scăzută în multe ţări afectate de COVID-19.

În primul rând, unele persoane care sunt infectate cu COVID-19 au simptome uşoare şi, prin urmare, nu merg să fie verificate.

Al doilea motiv este că, în multe locuri, capacitatea de testare COVID-19 este redusă.

Romania testează la scară redusă, doar cei care vin din zonele contaminate sau au simptome după ce au intrat în contact direct cu un bolnav.

Cum se fac testele COVID-19?


Cele mai frecvente teste de diagnostic pentru COVID-19 sunt aşa-numitele „teste PCR” care folosesc probe tamponate din nasul şi gâtul unui pacient.

Primele teste PCR au fost dezvoltate în termen de două săptămâni de la identificarea bolii. În prezent fac parte din protocolul recomandat de OMS.

Ce informații despre acoperirea testelor avem în prezent?


În mod ideal, am dori să ştim câte persoane din lume sunt testate pentru COVID-19 în fiecare zi şi cum sunt alocate testele disponibile.

Din pacate, nu există o bază de date centralizată de către OMS privind testarea COVID-19. Multe ţări din lume nu publică în prezent rapoarte oficiale cu privire la testele efectuate.

Cu toate acestea, mai multe ţări publică estimări agregate privind numărul total de teste efectuate. Aceste rapoarte sunt publicate pe site-uri web individuale, rapoarte statistice şi comunicate de presă. În schimb în Romania nu avem un număr exact a tuturor testelor de COVID-19 efectuate.

Intenţia de izolare timpurie


Un vârf inferior al focarului permite sistemului medical să ofere îngrijire pentru mai multe persoane.
Mortalitatea totală a unei epidemii poate fi mare chiar dacă simptomele pentru marea majoritate sunt uşoare. Deşi poate părea intuitiv, este posibil ca urmatoarele două lucruri să fie adevărate în acelaşi timp:

 1. Pentru majoritatea oamenilor, simptomele sunt uşoare şi, în unele cazuri, sunt similare cu gripa comună.
 2. O epidemie cu aceeaşi boală poate provoca un număr foarte mare de decese.

După cum discutam aici, simptomele COVID-19 pot fi foarte severe în multe cazuri. Mulţi dintre aceşti pacienţi necesită tratament în unităţi de terapie intensivă. OMS raportează că „aproximativ un sfert din cazurile grave şi critice necesită ventilaţie mecanică”.

„Aplatizarea curbei” Coronavirus


Acesta este motivul pentru care măsurile de combatere timpurie sunt importante într-o epidemie. Intenţia lor este să scadă rata infecţiei, astfel încât epidemia să fie răspândită în timp. Aşadar cererea maximă pentru sistemul medical va fi mai mică.

Măsurile de retenţie sunt destinate să evite o traiectorie de focar în care un număr mare de oameni se îmbolnăvesc în acelaşi timp. Este ceea ce arată vizualizarea.

Acesta este motivul pentru care este importantă limitarea mărimii incidenţei maxime a unui focar. Sistemele de sănătate pot îngriji mai mulţi pacienţi în timpul unui focar atunci când numărul de cazuri este răspândit pe o perioadă lungă. Însă acest virus s-a răspândit vertiginos în ultimele săptămâni.

Simptomele Coronavirus COVID-19


OMS a descris simptomele a 55.924 de cazuri confirmate de laborator de COVID-19 în China într-o perioadă de până la 20 februarie.

Simptomele comune sunt

 1. febră;
 2. tuse uscată.

După cum arată vizualizarea, aproape 90% din cazuri au avut febră şi doua treimi au avut o tuse uscată.

Al treilea simptom cel mai frecvent a fost oboseala. Aproape 40% din cazuri au avut de suferit.

Din 55.924 de cazuri mai puţin de 1 din 5 (18,6%) au prezentat o scurtă respirație („dispnee”). Un studiu anterior, a raportat că o pondere mult mai mare (55%) din cazuri au suferit de dispnee, dar acest lucru s-a bazat pe un număr mult mai mic de cazuri (835 de pacienți).

Multe dintre cele mai frecvente simptome sunt împărtăşite cu cele ale gripei comune sau răcelii. Aşadar, este bine să ştiţi care simptome comune ale gripei comune sau răcelii comune nu sunt simptome ale COVID-19. Infecţia cu COVID-19 pare să provoace foarte rar un nas care curge.

Care este perioada de incubaţie a COVID-19?
OMS scrie „persoanele cu COVID-19 dezvoltă în general semne şi simptome, inclusiv simptome respiratorii uşoare și febră, în medie 5-6 zile de la infecţie.”

În timp ce perioada medie de incubaţie este de 5 până la 6 zile, OMS adaugă ca perioada de incubaţie poate varia într-o gamă largă între 1 până la 14 zile.

Aceasta se bazează pe 55.924 de cazuri confirmate în China. Există rapoarte despre cazuri cu perioade mai lungi de incubație în mass-media (aici este raportat un caz de 27 de zile).

Cât durează COVID-19?


În medie, boală durează două săptămâni. OMS raportează că „timpul mediu de la debut până la recuperarea clinică pentru cazuri uşoare este de aproximativ 2 săptămâni.”

Din nou, aceasta se bazează pe 55.924 de cazuri confirmate din China

Pentru cazurile severe şi critice, este de 3 până la 6 săptămâni, conform aceluiaşi studiu.

Iar pentru cei care au murit în cele din urmă, perioada de la debutul simptomelor până la moarte a cuprins 2 până la 8 săptămâni. Acest lucru este important atunci când se interpretează rata de fatalitate a cazului.

Cum progresează Coronavirus COVID-19?


Simptomele bolii se dezvoltă şi se schimbă în timp.

Pare a fi frecvent ca simptomele încep cu febră, urmată de o tuse uscată. După câteva zile, unii pacienţi prezintă o dificultate în respiraţie.

Simptomele pot creşte în severitate, astfel cum este subliniat în secţiunea urmatoare. În cazuri grave şi critice poate duce la pneumonie severă, insuficienţă respiratorie, şoc septic sau disfuncţie sau eşec multiplu al organelor.

Severitatea simptomelor Coronavirus COVID-19


Această vizualizare arată severitatea simptomelor suferite de 44.415 pacienți chinezi care au fost confirmaţi cu coronavirus în perioada timpurie până la 11 februarie.

Este probabil că multe alte cazuri să fie atât de uşoare încât să nu fie identificate ca COVID-19. Estimările publicate de “Read et al.”(2020) sugerează că doar aproximativ 5% din cazurile din China au fost diagnosticate şi înregistrate.

Simptomele au fost clasificate ca uşoare, severe sau critice, iar articolul de cercetare le descrie astfel:

 1. Cazuri critice: Cazurile critice includ pacienţii care au suferit insuficienţă respiratorie, şoc septic şi / sau disfuncţie sau insuficienţă multipla de organ.
 2. Cazuri severe: Acestea includ pacienţii care au suferit de respiraţie, frecvenţa respiratorie ≥ 30 / minut, saturaţie de oxigen în sânge ≤93%, raport PaO2 / FiO2 <300,28 şi / sau infiltrat pulmonar> 50% în 24-48 ore.
 3. Cazuri uşoare: Majoritatea (81%) dintre aceste cazuri de boala coronavirus au fost cazuri ușoare. Cazurile uşoare includ toţi pacienţii fără pneumonie sau cazuri de pneumonie uşoară.

Aşadar, potrivit Ministerului Sănătăţii:

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI DESPRE NOUL CORONAVIRUS (Covid-19)

10 elemente comportamentale care trebuiesc urmate:

 1. Spălaţi-vă mâinile de multe ori;
 2. Evitaţi contactul cu persoane care sunt suspecte de infecţii respiratorii acute;
 3. Nu vă atingeţi ochii, nasul şi gura cu mâinile;
 4. Acoperiţi-vă gura şi nasul dacă strănutaţi sau tuşiţi;
 5. Nu luaţi medicamente antivirale şi nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul;
 6. Curăţaţi toate suprafeţele cu dezinfectanţi pe bază de clor sau alcool;
 7. Utilizaţi masca de protecţie doar în cazul în care suspectaţi că sunteţi bolnav sau în cazul în care acordaţi asistenţă persoanelor bolnave;
 8. Produsele ”MADE în CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
 9. Sunaţi la 112 dacă aveţi febră, tuşiţi sau v-aţi întors din China sau zonele în carantină din Europa de cel puţin 14 zile;
 10. Animalele de companie nu transmit coronavirus.

Vă dorim multă sănătate. Izolaţi-vă cât mai mult în această perioadă. Este o perioadă grea, dar vom trece de aceasta cu bine.

Sperăm să ne revedem cât de curând la centrul nostru, sănătoşi şi cu forțe proaspete.

Vrei să rămâi la curent cu toate noutățile și promoțiile noastre?

 • 0 0 vote
  Article Rating

  Copyright ©2021  Toate drepturile rezervate.

  Realizat de UNY WEB DESIGN

  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x

  Folosim mai multe tipuri de cookies destinate realizării unei navigări sigure și pentru:

  -comunicare facilă prin butoane de contact, formulare
  -direcționare către platforme de rețele sociale
  -butoane de partajare a conținutului Politica Cookie