Coronavirus Covid-19 motiv de Panica!?

In momentul de fata internetul ne bombardeaza cu informatii adevarate sau false despre aceasta pandemie numita Coronavirus (COVID-19). Totusi nu stim ce este adevarat si ce este fals.

Sa fim mai precisi, am adunat cateva date de pe site-ul www.ourworldindata.org. Va recomand sa cititi cu atentie (traducere din limba engleza).

Statistici si cercetari COVID-19

Organizatia Mondiala a Sanatatii este parte a ONU preocupata de sanatatea globala. Agentiile nationale de sanatate isi raporteaza datele despre Coronavirus catre Organizatia Mondiala a Sanatatii care colecteaza si agrega aceste date din intreaga lume.

Cele mai actualizate date pentru orice tara sunt, prin urmare, disponibile de obicei mai devreme prin intermediul agentiilor nationale de sanatate decat prin OMS.

Acest decalaj intre datele disponibile la nivel national si datele OMS nu este foarte lung, intrucat OMS publica noi date zilnic.

Ne bazam pe datele OMS din doua motive. Este sursa autoritara pentru aceste informatii. Si cum colecteaza date din intreaga lume, datele OMS ne permit sa comparam ceea ce se intampla in diferite tari.

Nu numai Organizatia Mondiala a Sanatatii publica date Coronavirus (COVID-19).
O serie de alte organizatii – inclusiv Universitatea Johns Hopkins si alte echipe de cercetare isi publica propriile liste cu numarul de cazuri si decese confirmate. Johns Hopkins publica, de asemenea, date despre „cazuri recuperate”, in timp ce OMS nu.

Media globala ascunde mai mult decat dezvaluie


Unele tari – cum ar fi China si Coreea – au masuri de combatere foarte substantiale in vigoare, iar numarul cazurilor confirmate zilnic au scazut.

Multe alte tari nu au masuri comparabile in vigoare si numerele cresc rapid. Din cauza acestor mari diferente intre tari, este crucial sa nu studiem numai situatia globala, ci si situatia din fiecare tara. Media globala ascunde aceste diferente.

Asadar in Romania numarul cazurilor se dubleaza la aproximativ 2 zile.

Numarul total de cazuri este ceea ce vrem sa stim, dar nu este cunoscut in totalitate


Pentru a intelege amploarea focarului de Coronavirus si pentru a raspunde adecvat, am dori sa stim cate persoane sunt infectate de COVID-19. Am dori sa cunoastem numarul total de cazuri.

Cu toate acestea, numarul total de cazuri Coronavirus (COVID-19) nu este cunoscut. Cand mass-media sustin ca raporteaza „numarul de cazuri”, acestea nu sunt precise si omit sa spuna ca este numarul de cazuri confirmate despre care vorbesc.

Numarul total de cazuri nu este cunoscut, nici de noi, nici de alte institutii de cercetare, guvernamentale sau de raportare.
Ce stim este numarul de cazuri confirmate.

Un caz confirmat este „o persoana cu confirmarea de laborator a infectiei cu COVID-19”, după cum explica (OMS).

Prin urmare, cazurile confirmate sunt doar un set al numarului total de cazuri. Este doar un numar de persoane care au Coronavirus (COVID-19) si pentru care un laborator a confirmat acest diagnostic.

De ce numarul de cazuri confirmate este mai mic decat numarul total de cazuri?
Numarul de cazuri confirmate este mai mic decat numarul total de cazuri, deoarece nu toata lumea este testata. Nu toate cazurile au o „confirmare de laborator”. Testarea este cea care face diferenta intre numarul de cazuri confirmate si total.

Toate tarile s-au straduit sa testeze un numar mare de cazuri, insa nu oricine, a fost de fapt testat.

De ce este importanta testarea pentru coronavirus?


Vrem sa cunoastem numarul total de persoane infectate cu COVID-19. Pentru a sti acest lucru, este necesar sa aveti teste pe scara larga.

Atunci cand testarea este prea mica, nu avem o imagine clara a ceea ce se intampla.

Testarea este cruciala, deoarece permite persoanei infectate sa evite infectarea altora si sa primeasca rapid ingrijirea de care are nevoie. Si este crucial pentru noi toti sa intelegem prevalenta bolii. Sa intelegem cum evolueaza boala si sa ne permita sa luam decizii bazate pe dovezi pentru a lua masuri de contrare a virusului.

Acest ultim punct este foarte important: Testarea este cruciala pentru a reduce rata infectiei. Atunci cand persoanele infectate nu stiu ca sunt infectate, s-ar putea sa nu ramana acasa – risca astfel sa infecteze si alte persoane.

Din pacate, exista doua motive importante pentru care testarea este înca scazuta in multe tari afectate de COVID-19.

In primul rand, unele persoane care sunt infectate cu COVID-19 au simptome usoare si, prin urmare, nu merg sa fie verificate.

Al doilea motiv este ca, in multe locuri, capacitatea de testare COVID-19 este redusa.

Romania testeaza la scara redusa, doar cei care vin din zonele contaminate sau au simptome dupa ce au intrat in contact direct cu un bolnav.

Cum se fac testele COVID-19?


Cele mai frecvente teste de diagnostic pentru COVID-19 sunt asa-numitele „teste PCR” care folosesc probe tamponate din nasul si gatul unui pacient.

Primele teste PCR au fost dezvoltate in termen de doua saptamani de la identificarea bolii. In prezent fac parte din protocolul recomandat de OMS.

Ce informații despre acoperirea testelor avem în prezent?


In mod ideal, am dori sa stim cate persoane din lume sunt testate pentru COVID-19 in fiecare zi si cum sunt alocate testele disponibile.

Din pacate, nu exista o baza de date centralizata de catre OMS privind testarea COVID-19. Multe tari din lume nu publica in prezent rapoarte oficiale cu privire la testele efectuate.

Cu toate acestea, mai multe tari publica estimari agregate privind numarul total de teste efectuate. Aceste rapoarte sunt publicate pe site-uri web individuale, rapoarte statistice si comunicate de presa. In schimb in Romania nu avem un numar exact a tuturor testelor de COVID-19 efectuate.

Intentia de izolare timpurie


Un varf inferior al focarului permite sistemului medical sa ofere ingrijire pentru mai multe persoane.
Mortalitatea totala a unei epidemii poate fi mare chiar daca simptomele pentru marea majoritate sunt usoare. Desi poate parea intuitiv, este posibil ca urmatoarele doua lucruri sa fie adevarate in acelasi timp:

 1. Pentru majoritatea oamenilor, simptomele sunt usoare si, in unele cazuri, sunt similare cu gripa comuna.
 2. O epidemie cu aceeasi boala poate provoca un numar foarte mare de decese.

După cum discutam aici, simptomele COVID-19 pot fi foarte severe in multe cazuri. Multi dintre acesti pacienti necesita tratament in unitati de terapie intensiva. OMS raporteaza ca „aproximativ un sfert din cazurile grave si critice necesită ventilatie mecanica”.

„Aplatizarea curbei” Coronavirus


Acesta este motivul pentru care masurile de combatere timpurie sunt importante intr-o epidemie. Intentia lor este sa scada rata infectiei, astfel incat epidemia sa fie raspandita in timp. Asadar cererea maxima pentru sistemul medical va fi mai mica.

Masurile de retentie sunt destinate sa evite o traiectorie de focar in care un numar mare de oameni se imbolnavesc in acelasi timp. Este ceea ce arata vizualizarea.

Acesta este motivul pentru care este importanta limitarea marimii incidentei maxime a unui focar. Sistemele de sanatate pot ingriji mai multi pacienti in timpul unui focar atunci cand numarul de cazuri este raspandit pe o perioadă lunga. Insa acest virus s-a raspandit vertiginos in ultimele saptamani.

Simptomele Coronavirus COVID-19


OMS a descris simptomele a 55.924 de cazuri confirmate de laborator de COVID-19 in China intr-o perioada de pana la 20 februarie.

Simptomele comune sunt

 1. febra;
 2. tuse uscata.

După cum arată vizualizarea, aproape 90% din cazuri au avut febra si doua treimi au avut o tuse uscata.

Al treilea simptom cel mai frecvent a fost oboseala. Aproape 40% din cazuri au avut de suferit.

Din 55.924 de cazuri mai putin de 1 din 5 (18,6%) au prezentat o scurta respirație („dispnee”). Un studiu anterior, a raportat ca o pondere mult mai mare (55%) din cazuri au suferit de dispnee, dar acest lucru s-a bazat pe un numar mult mai mic de cazuri (835 de pacienți).

Multe dintre cele mai frecvente simptome sunt impartasite cu cele ale gripei comune sau racelii. Asadar, este bine sa stiti care simptome comune ale gripei comune sau racelii comune nu sunt simptome ale COVID-19. Infectia cu COVID-19 pare sa provoace foarte rar un nas care curge.

Care este perioada de incubatie a COVID-19?
OMS scrie „persoanele cu COVID-19 dezvolia în general semne si simptome, inclusiv simptome respiratorii usoare și febră, in medie 5-6 zile de la infectie.”

In timp ce perioada medie de incubatie este de 5 pana la 6 zile, OMS adauga ca perioada de incubatie poate varia intr-o gama larga intre 1 pana la 14 zile.

Aceasta se bazeaza pe 55.924 de cazuri confirmate in China. Exista rapoarte despre cazuri cu perioade mai lungi de incubație în mass-media (aici este raportat un caz de 27 de zile).

Cat dureaza COVID-19?


In medie, boala dureaza doua saptamani. OMS raporteaza ca „timpul mediu de la debut pana la recuperarea clinica pentru cazuri usoare este de aproximativ 2 saptamani.”

Din nou, aceasta se bazează pe 55.924 de cazuri confirmate din China

Pentru cazurile severe si critice, este de 3 pana la 6 saptamani, conform aceluiasi studiu.

Iar pentru cei care au murit in cele din urma, perioada de la debutul simptomelor pana la moarte a cuprins 2 pana la 8 saptamani. Acest lucru este important atunci cand se interpreteaza rata de fatalitate a cazului.

Cum progreseaza Coronavirus COVID-19?


Simptomele bolii se dezvolta si se schimba in timp.

Pare a fi frecvent ca simptomele incep cu febra, urmată de o tuse uscata. Dupa cateva zile, unii pacienti prezinta o dificultate in respiratie.

Simptomele pot creste in severitate, astfel cum este subliniat in sectiunea urmatoare. In cazuri grave si critice poate duce la pneumonie severa, insuficienta respiratorie, soc septic sai disfunctie sau esec multiplu al organelor.

Severitatea simptomelor Coronavirus COVID-19


Aceasta vizualizare arata severitatea simptomelor suferite de 44.415 pacienți chinezi care au fost confirmati cu coronavirus in perioada timpurie pana la 11 februarie.

Este probabil ca multe alte cazuri sa fie atat de usoare incat sa nu fie identificate ca COVID-19. Estimarile publicate de “Read et al.”(2020) sugereaza ca doar aproximativ 5% din cazurile din China au fost diagnosticate si inregistrate.

Simptomele au fost clasificate ca usoare, severe sau critice, iar articolul de cercetare le descrie astfel:

 1. Cazuri critice: Cazurile critice includ pacientii care au suferit insuficienta respiratorie, soc septic si / sau disfunctie sau insuficienta multipla de organ.
 2. Cazuri severe: Acestea includ pacientii care au suferit de respiratie, frecventa respiratorie ≥ 30 / minut, saturatie de oxigen in sange ≤93%, raport PaO2 / FiO2 <300,28 si / sau infiltrat pulmonar> 50% in 24-48 ore.
 3. Cazuri usoare: Majoritatea (81%) dintre aceste cazuri de boala coronavirus au fost cazuri ușoare. Cazurile usoare includ toti pacientii fara pneumonie sau cazuri de pneumonie usoara.

Asadar, potrivit Ministerului Sanatatii:

CE TREBUIE SA STITI DESPRE NOUL CORONAVIRUS (Covid-19)

10 elemente comportamentale care trebuiesc urmate:

 1. Spalati-va mainile de multe ori;
 2. Evitati contactul cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute;
 3. Nu va atingeti ochii, nasul si gura cu mainile;
 4. Acoperiti-va gura si nasul daca stranutati sau tusiti;
 5. Nu luati medicamente antivirale si nici antibiotice decat in cazul in care va prescrie medicul;
 6. Curatati toate suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool;
 7. Utilizati masca de protectie doar in cazul in care suspectati ca sunteti bolnav sau in cazul in care acordati asistenta persoanelor bolnave;
 8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
 9. Sunati la 112 daca aveti febra, tusiti sau v-ati intors din China sau zonele in carantina din Europa de cel putin 14 zile;
 10. Animalele de companie nu transmit coronavirus.

Va dorim multa sanatate. Izolati-va cat mai mult in aceasta perioada. Este o perioada grea, dar vom trece de aceasta cu bine.

Speram sa ne revedem cat de curand la centrul nostru, sanatosi si cu forte proaspete.

0 0 vote
Article Rating

Copyright ©2020  Toate drepturile rezervate.

Realizat de UNY WEB DESIGN

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Folosim mai multe tipuri de cookies destinate realizării unei navigări sigure și pentru:

-comunicare facilă prin butoane de contact, formulare
-direcționare către platforme de rețele sociale
-butoane de partajare a conținutului Politica Cookie